top of page
Keresés
La Cipolla

A tészta világnapja

A tészta világnapja 1995 óta minden év október 25-én van az Olasz Tésztaszövetség (Unione Italiana Food) és a Nemzetközi Tészta Szervezet (International Pasta Organization) kezdeményezésére, amikor is közel negyven tésztagyártó gyűlt össze a vlág minden tájáról.


A világ legfinomabb és legsokoldalúbb étele előtt tisztelgünk ezen a napon.


A legenda szerint Marco Polo az 1200-as években felfedezései során Kínából hozott magával tésztát, addig Jane Grigson brit élelmiszer-író úgy véli, hogy egy kanadai spagettigyártó cég kezdhette ezt a mesét az 1920-as években.


Tudjuk, hogy a szárított tészta népszerűsége a 14. és 15. században megnőtt – elsősorban a könnyű tárolás miatt. Ez lehetővé tette az emberek számára, hogy tésztát vigyenek magukkal a hajókra, amikor felfedezték az Újvilágot.


Magyarország 1859-ben tésztagyárral büszkélkedhet, míg a közép-olaszországi Buitoni cég alig nyolc évvel később kezdett tésztapréselésbe.


A tészta népszerűsége tovább virágzott az Egyesült Államokban a 19. század végén, amikor az olasz bevándorlók nagy csoportja (főleg Nápolyból) költözött Amerikába.






Közel négyszáz féle tésztát tartunk számon. Mindenkinek megvan a saját kedvence, de vitathatatlanul a carbonara, a Lasagne alla bolognese és a paradicsomos (pomodor) spaghetti a három legnépszerűbb tészta a világon.

Tarts velünk és élvezd a tészta minden pozíttivumát, ahogy szereted!




1 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page